En gång ljög jag

För ett år sedan ljög jag. Hemskt, jag vet.
Det hela började med att jag hade sparat ihop lite pengar. Jag skulle egentligen jobba extra för att få ihop till en resa, men det blev inte av. Därför hade jag sparat lite extra pengar. Väldigt länge hade jag varit nyfiken på det här med foto och velat haft en egen kamera, så när jag nu väl hade lite pengar över tänkte jag att jag äntligen skulle köpa mig en.
Jag tog hjälp av Fredrik. En gymnasieväns pappa som är oerhört duktig. Jag frågade om tips och pris och vad man skulle leta efter, och eftersom jag hade fotat med Canon tidigare så bestämde jag mig för att välja en Canon. Valet hamnade på en 60D, en modell jag kände igen och var bekant med, även om jag inte hade några som helst fotokunskaper. Valet av objektiv föll på ett fast 50mm 1.8, även kallat ”nifty fifty”. 
Fredrik sa såhär:
”En 1,8 är en utmärkt startglugg. Skaffa en 35:a eller 28:a efter det, om du vill ha lite vidvinkel, alternativt något typ Sigma 17-70…”

Jag svarade inte på det. Min tanke var att skaffa ett kamerahus, ett objektiv, lära mig lite och fota mina katter. ”Efter det”… Jag skulle minsann inte lägga en massa pengar på foto.

Visst har jag hunnit med en hel del bilder på dessa två, men nog skulle det bli mer än så…

Där ljög jag. Oj vad jag ljög. Du ska bara veta vad jag ljög.

För nu sitter jag här ett år senare. Med en kameraväska som knappt rymmer allt jag införskaffat och med utrustning som skulle kunnat ge mig en resa till Asien ett par månader, i värde.
Men, nu ska tilläggas en väldigt viktig sak. Jag är inte ledsen för det. Fotograferandet har tagit mig ut genom dörren. Den får mig att vilja se platser, natur och städer, att promenera, utforska. Den har fått mig att leta djur och platser. Ja, ärligt talat så har den tagit den största delen av min hjärnkapacitet. Vad jag än gör, vad jag än ser, vad jag än upplever tänker jag alltid ”Det där hade blivit en bra bild”. Till och med på seminarierna tänker jag ofta ”Vilket snyggt ljus. Om jag ändå haft kameran med mig nu…”

Uppgraderingen började med ett Sigma 17-50 2.8. Jag kände mig begränsad i mitt fasta 50 och ville kunna få med mer i mina bilder. Möjligheterna med en ”normalzoom” gjorde att jag valde att införskaffa mig detta objektiv, och med en bländare på 2.8 oavsett brännvidd var det ett bra val. Jag är fortfarande nöjd med den och nu när jag börjat mig på lite landskapsfotografering kommer den väldigt väl till användning. Relativt billig dessutom och med bra bildkvalitét!

Ganska snart blev jag nyfiken på ”Wildlife Photography”. Det där med fåglar tyckte jag dock var tråkigt och förstod mig inte alls på varför jag skulle vilja fota det. Men att fota rådjur och räv, det var vad jag ville! Så jag satt och bläddrade internet in och ut och kom fram till att Tamrons 150-600 G2 skulle göra sig bra till min kamera. Dock är den dyr, så tanken var aldrig att den skulle hamna hos mig. Eller åtminstone inte än. Men så blev det. Jag kan dock inte påstå att den var särskilt billig, om man jämför med andra hobbies jag har. Men i objektivs mått mätt så får man väl säga att den är prisvärd. Det började dock med att den strulade, eftersom det satt ett billigt filter på. Jag trodde att skärpan var uselt i objektivet. Visade sig att jag hade fel för det var det sannerligen inte. Så fort jag kom på det, med lite hjälp av Scandinavian Photo, så har det levererat fantastiska resultat. 
Och nu kan jag inte se en fågel utan pulsen går upp och jag tänker ”nu skulle jag haft kameran”.

Sen under sensommaren kom jag in på det här med Macro. Så ja. Plötsligt en dag låg det på lådan ett Sigma 105mm 2.8 macro. Det var prissänkt och eftersom jag har en impulskontroll som är ungefär som en katt när det kommer till hårsnoddar så blev det så helt enkelt. 

Efter det, nu under julen faktiskt, har det dessutom tillkommit ett nd-filter och en gorillapod. Ett vanligt stativ lånar jag än så länge!

Fotografi är ett fantastiskt intresse, och jag kan verkligen rekommendera alla att prova på. Det är en startkostnad, ja, men man behöver inte alla de objektiv jag har, vilket jag så småningom räknar med att det kommer utökas i samlingen. Men de allra flesta bilder jag tar gör jag med mitt Sigma 17-50, och man kommer väldigt långt på det!

Dessa är några exempel på olika bilder som går att ta med en ”normalzoom”, och med det vill jag påvisa att man kommer långt även med begränsad utrustning! 
Och för dig som är nyfiken på att börja fota, börja med det du har hemma. Ta telefonen och se vad du kan göra med den. Läs och sök på internet, tills du hittar vad du för utrustning som skulle passa dig! Det behövs inga jättedyra kamerahus eller objektiv för att ha oerhört roligt med fotandet. Min Kamera, Canon 60D går nu att hitta för mellan 2500-4000. Det räcker väldigt långt!

Och sist men inte minst vill jag tacka dig som gjorde att jag inte åkte till Australien. Hade jag åkt hade jag nog inte suttit här med en dator överfylld med bilder och ett intresse jag verkligen älskar. Så tack. 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *